Zadarski katalog
Dizajner čipova izlazi na najveći IPO

Dizajner čipova Arm izlazi na najveći IPO od 2021. u New Yorku

Britanska tvrtka čiji dizajn koristi 70% svjetske populacije na putu je da postane najvrednija tvrtka koja će uvrstiti dionice u SAD-u u zadnje dvije godine.

Nakon gotovo dvije godine suše, dizajner čipova Arm u vlasništvu SoftBanka, u pripremama je za najveću inicijalnu javnu ponudu (IPO) na američkom tržištu. Kompanija je objavila preliminarni prospekt za uvrštenje u Nasdaq kotaciju planirano za idući mjesec.

Arm je na putu da postane najvrednija tvrtka koja će dovršiti IPO u SAD-u od studenog 2021. godine, kada je proizvođač električnih automobila Rivian listiran s tržišnom kapitalizacijom od 70 milijardi dolara, piše Financial Times. Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan Chase i Mizuho glavni su savjetnici u javnoj ponudi, pored još 24 banke.

SoftBank, na čijem je čelu Masayoshi Son, preuzeo je britanski Arm za 32 milijarde dolara 2016. godine. Podnesak od ponedjeljka potvrdio je da je interna transakcija ranije ovog mjeseca između SoftBank grupe i njenog Vision Funda, investicijskog subjekta kojim upravlja japanski konglomerat, procijenila Arm na 64 milijarde dolara.

Četvrtina prihoda iz Kine

Prospekt otkriva da Arm ovisi o Kini za ostvarenje gotovo četvrtine prihoda u vrijeme kada administracija Joea Bidena pojačava ograničenja tamošnjim aktivnostima američkih proizvođača čipova. Armov dizajn ima praktično monopol nad čipovima svakog pametnog telefona, s tržišnim udjelom većim od 99 posto.

“Procjenjujemo da otprilike 70 posto svjetske populacije koristi proizvode temeljene na Armu”, rekla je tvrtka u podnesku. Dodaju da su čipovi koji sadrže njezinu tehnologiju držali 49 posto udjela ukupnog tržišta vrijednog više od 200 milijardi dolara prošle godine.

No, Arm sa sjedištem u Cambridgeu se vraća javna tržišta nakon sedam godina i to baš u trenutku kada tržište pametnih telefona doživljava najveći pad u desetljeću, piše FT. Prema prospektu, prihodi Arma iznosili su 2,7 milijardi dolara u godinu dana do kraja ožujka, što je pad od jedan posto na godišnjoj razini. Neto dobit pala je pet posto na 524 milijuna dolara.

Samoj kompaniji neće biti preusmjeren kapital od IPO-a već listiranje služi da SoftBank proda svoj udio. Ekonomsko usporavanje prisiljava Arm da traži nove izvore rasta širenjem na tržištu automobila i računalstva u oblaku te povećanjem vrijednosti intelektualnog vlasništva. Son naglašava i ulogu kompanije na rastućem tržištu umjetne inteligencije.

SoftBank je pregovarao s nizom klijenata o ulaganju tijekom IPO-a, uključujući Amazon, Intel i Nvidiju, proizvođača čipova usmjerenog na umjetnu inteligenciju čija je ponuda od 66 milijardi dolara za kupnju Arma propala 2022. U podnesu za IPO ne spominju se konkretna imena potencijalnih ulagača.

Komplicirano vlasništvo
Arm je upozorio da je “posebno osjetljiv na ekonomske i političke rizike” koji utječu na Kinu, najveće svjetsko tržište pametnih telefona. Odnos tvrtke s Kinom dodatno je komplicira vlasnička struktura Arm China, koja ima ekskluzivna prava na podlicenciranje svog intelektualnog vlasništva kineskim kupcima kao što su Alibaba i Xiaomi.

Unatoč “značajnog oslanjanja” na Arm China, britanska grupa prošle godine prenijela je vlasništvo nad jedinicom na SoftBank, ostavljajući ga s 4,8 posto neizravnog vlasničkog udjela.

Evidencija kineske vlade pokazuje da britanska grupa i dalje drži gotovo polovicu Arm China. Kineski dužnosnici odbili su registraciju prijenosa dionica jer žele zadržati Arm izravno uključenim u kinesko zajedničko ulaganje, ranije je izvijestio FT.

Preneseno s: Poslovni.hr