Zadarski katalog
Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Osmijeh je najčešće prva stvar koju primijetite na licu druge osobe te igra veliku ulogu u stvaranju prvog dojma. Današnja stomatologija uspješno rješava i najzahtjevnije estetske probleme.

Estetska stomatologija moderna je grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja stomatologije, te se bavi ispravljanjem raznih estetskih i funkcijskih nedostataka zuba. U današnjoj stomatologiji primjenjuje se kao dio svake stomatološke terapije.

Estetska stomatologija danas je iznimno bitna i u područjima protetike i implantologije.

Koji tretmani spadaju u estetsku stomatologiju?

U estetsku stomatologiju spadaju:

  1. uklanjanje zubnih naslaga
  2. izbjeljivanje zuba
  3. estetski ispuni
  4. keramičke ljuskice
  5. krunice od bezmetalne keramike

Uklanjanje zubnih naslaga

Uklanjanje zubnih naslaga podrazumijeva čišćenje, odnosno uklanjanje zubnog kamenca. Ovaj postupak je u potpunosti bezbolan. Sam postupak preporuča se kao preventivna terapija koju treba ponavljati svaki 6 mjeseci.

Izbjeljivanje zuba

Naši zubi često su tamnije boje nego što bi trebali biti a uzrok tome je konzumacija razne hrane i pića ili lijekova. Postupak izbjeljivanja provodi se materijalima baziranim na vodik peroksidu koji se u potpunosti siguran za zubnu caklinu ukoliko se pravilno koristi.

Estetski ispuni

Estetski ispuni upotrebljavaju se u slučajevima kada nije potrebna velika obnova zubnog tkiva te izgledaju potpuno prirodno. Koriste se u sanaciji karijesa, fraktura krune zuba te korekcija boje i oblika zuba.

Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice jedno su od najpopularnijih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji. Tanki prozirni keramički listići lijepe se na prednju površinu zuba čime se postiže odlična estetika i prirodnost. Jedna od prednosti keramičkih ljuskica je u minimalno invazivnom postupku – potrebno je minimalno brušenje zuba.
Ovim postupkom rješavaju se razne nepravilnosti koje narušavaju osmijeh kao što je razmak između zubi, povećanje zuba, ispravak manjih nepravilnosti oblika i položaja zuba, ispravak površinskih nepravilnosti, te boja zubi.

Krunice od bezmetalne keramike

Ova vrsta krunica je vrhunac moderne stomatologije. Na mjestu gdje je kruna zuba dosta oštećena karijesom, lomom  ili je zub liječen ili ima korijensku nadogradnju potrebno je postaviti krunice. Krunice se izrađuju kompjuterskom tehnologijom (CAD/CAM) čime se postiže vrhunska preciznost. Kod ove vrste krunica izbjegnuta je mogućnost pojavljivanja tamnih rubova i korozije, te na najbolji način oponašaju izgled prirodnog zuba.

Važnost estetike u dentalnoj protetici

Važnost estetike u dentalnoj protetici

Izvor: Zara Dent

Estetska stomatologija postala je važan dio dentalne protetike koja se bavi nadomještanjem većeg ili manjeg broja izgubljenih zuba, te kompleksnim oralnim rehabilitacijama. Osim narušene estetike osmijeha, gubitak zuba s vremenom uzrokuje:

– poremećaj u položaju preostalih zuba
– gubitak stabilnog i sigurnog zagriza
– ostatak zubi se naginje, isplivava
– skraćivanje donje trećine lica
– bolove u zglobu i mišićima čeljusti
– otežano žvakanje

Cilj dentalne protetike je očuvati ili vratiti optimalnu funkciju žvačnog sustava. Svi protetski nadomjesci osim funkcionalnosti za cilj imaju i poboljšanje pacijentovog osmijeha.

Dentalna protetika obuhvaća:

– krunice
– mostove
– proteze

Implantologija i estetika

Implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti s ciljem nadomještanja korijena izgubljenog zuba. Ova disciplina objedinjuje biologiju, biomehaniku, kirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju te zubotehnički laboratorij.

Implantatnt je mali vijak (izrađen od titana) koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Ovakav način rješavanja bezubosti igra važnu ulogu u estetskoj stomatologiji jer se ovom metodom mogu riješiti najzahtjevnije estetske situacije.

Predonsti ugradnje implantata:

– postizanje prirodnog izgleda
– nema oštećenja susjednih zuba
– traju duže od bilo kojih drugih restorativnih postupaka
– u potpunosti zadržavaju snagu zagriza

Najbolje rješenje za Vaš osmijeh

Stomatološka ordinacija Zara Dent

Stomatološka ordinacija Zara Dent

Izvor: Zara Dent

Moderna stomatologija uz zdravlje zubi naglasak stavlja i na estetiku pacijentovog osmijeha. Današnja tehnologija i razvoj novih metoda liječenja zubi ujedinjuju i zdravlje i ljepotu u jedno.

U modernoj ordinaciji dentalne medicine Zara Dent nude Vam se sve vrste stomatoloških usluga, bilo da se radi o manjim zahvatima kao što su zubne ispune ili većim zahvatima kao što je ugradnja implantata. Stručan tim, koji vodi dr. dent. med. Andrea Berović Kačan, spec. stom. protetike, udovoljit će svim vašim zahtjevima i pobrinut će se da s ponosom pokazujete svoj osmijeh.

Ordinacija koristi suvremene postupke i tehnologije, te najkvalitetnije materijale kako bi pacijentu pružili najbolje što dentalna medicina danas nudi.