Zadarski katalog

HRVATSKA KAKVU ŽELIMO: Nagrade najboljima na županijskoj razini

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE Sanja Peričić i županijski pročelnici Ivan Šimunić i Lovro Jurišić uručili su danas nagrade učenicima u sklopu natječaja „Hrvatska kakvu želimo“.

Na prigodnoj svečanosti u zadarskoj Kneževoj palači priznanja su dobili učenici osnovnih škola iz Zadarske županije čiju je literarnu i likovnu viziju Hrvatske u 2030. godini stručni žiri proglasio najboljom. Nagrade su se dijelile u četiri kategorije.

Regionalni koordinator natječaja za Zadarsku županiju bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Nagrađeni učenici na županijskoj razini:

u kategoriji likovnih radova učenika od I. do IV. razreda nagrađeni su Cvita Baričić i Hana Vrankulj iz OŠ Sveti Filip i Jakov te Martina Rudić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca
u kategoriji literarnih radova učenika od I. do IV. razreda nagrađen je Šime Marelić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca
u kategoriji likovnih radova učenika od V. do VIII. razreda nagrađeni su Petra Lipić iz OŠ Braća Ribar iz Posedarja te Lucija Eškinja i Iva Kruneš iz OŠ Sveti Filip i Jakov
u kategoriji literarnih radova učenika od V. do VIII. razreda nagrađeni su Lara Petrović, Antonia Vanjak i Patrick Paleka, svi iz OŠ Petra Preradovića u Zadru.
Nagrađeni učenici, doma su se uputili s novim biciklima, hoverboardima i romobilima.

„Natječaj ‘Hrvatska kakvu želimo’ se organizirao u sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Dokument je to koji će odrediti kvalitetu života današnjih i budućih generacija u Hrvatskoj, stoga se u definiranje budućnosti Lijepe naše uključio široki krug dionika. Ovaj natječaj pokazuje najmlađima kako i oni mogu pridonijeti oblikovanju društva u kojem žive. Prezentirajući ideje na kreativan način, učenici osnovnih škola su nam pokazali Hrvatsku u kakvoj žele živjeti. Strategija Hrvatske do 2030. godine osobito se tiče vas koji ste danas djeca, jer ćete 2030. godine biti punoljetni aktivni građani.“ – pojasnila je značaj ovog natječaja ravnateljica Peričić.

„Znamo da je dječja mašta jedan veliki neograničeni izvor kreativnosti. Vidljivo je to i iz radova pristiglih na ovaj natječaj i vjerujem da ocjenjivačkim odborima nije bilo ni malo lako odabrati najbolje radove. Kakvu to Hrvatsku žele naši mladi? Čistu, nezagađenu, sigurnu, informatički opremljenu, kreativnu, a prije svega sretnu. U takvoj će Hrvatskoj oni željeti ostati i pisati svoju osobnu životnu priču. Iskreno se nadam da ćemo mi odrasli iz ovih radova nešto naučiti. Da će nam oni biti dobre smjernice i u strateškom planiranju i u konkretnom djelovanju.“ – istaknuo je zamjenik župana Mršić, zahvalivši učenicima na uputama, te ih je pozvao da se sa svojim novim nagradnim vozilima pridruže županijskoj biciklijadi „Od Branimira do Branimira“, tj. od Zadra do Nina, kojom će u nedjelju, 8. travnja, započeti ovogodišnji Županijski dani.

Kroz nagradni natječaj „Hrvatska kakvu želimo“ svojim kreativnim radovima osnovnoškolci iz cijele Hrvatske prikazali su u kakvoj Hrvatskoj žele živjeti 2030. godine. Za likovne radove bile su dozvoljene sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja, a literarni rad podrazumijevao je pjesmu, priču, sastav ili pismo.

Osim nagrada na županijskoj razini, u ponedjeljak, 26. ožujka na središnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministrica Gabrijela Žalac uručila je darove i priznanja na nacionalnoj razini, te je nagrađenima na županijskoj razini uručila zahvalnice. Šime Marelić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, uz županijsku nagradu, osvojio je i treće mjesto na državnoj razini u kategoriji literarnih radova učenika od I. do IV. razreda te je nagrađen printerom za mobitel.

Natječaj se realizirao u suradnji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prenosimo: www.zadra.hr