Zadarski katalog

NOVI KREDITNI PROGRAMI HBOR-A ZA MLADE I POČETNIKE UZ SUBVENCIJU KAMATA

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 1. rujna na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kojima će kamatnu stopu subvencionirati Ministarstvo poduzetništva i obrta, najavili su danas na konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.
Unutar programa “Poduzetništvo mladih”, društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a.
Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček. Kamatna stopa je četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, tako će kamatna stopa u konačnici za korisnike biti dva posto.| Prezentaciju s današnje konferencije za novinare ministra Marasa i predsjednika Uprave HBOR-a Kovačeva pročitajte OVDJE.
U programu “Početnici”, iznos kredita je od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna, pri čemu za kredite do 700 tisuća kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, dok je za kredite u iznosima od 700 tisuća do 1,8 milijuna kuna predviđeno 15-postotno učešće korisnika. Rok otplate je 14 godina, uključujući poček od tri godine.
Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade, odnosno u konačnici dva posto.
Za subvencioniranje kamata kredita HBOR-a za mlade i/ili početnike predviđen je iznos od tri milijuna kuna, a detaljne informacija o oba programa poduzetnici mogu dobiti na internetskim stranicama HBOR-a i Ministarstva poduzetništva i obrta.
Ministar Maras rekao je na predstavljanju kako su novi programi odgovor na ‘sušu’ kreditnih plasmana poslovnih banaka. Upitan koliki je udjel HBOR-a u kreditiranju gospodarstva, odgovorio je da je prošle godine on bio 30 posto. “Očekujem malo više odvažnosti i poslovnog pristupa poslovnih banaka, a na to bi ih moglo potaknuti smanjenje dobiti”, rekao je Maras dodajući da je država spremna banke pratiti jamstvima HAMAG-a čiji broj iz godine u godinu raste te se ove godine očekuje njih pet stotina.
Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev dodao je da je HBOR u prvih šest mjeseci ove godine odobrio 11,7 posto više sredstava po iznosu i 16,4 posto po broju odobrenih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a odobrena sredstva za investicije porasla su za 50 posto.

prenosimo:www.zadra.hr