Zadarski katalog

Poziv na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno”

Pozivamo Vas na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno” koji je izrađen u sklopu provedbe projekta MELAdetect.

Promocija će se održati u prostorijama Gradske knjižnice Zadar, dana 13. kolovoza 2019. godine s početkom u 19:00 h.

Film traje 25 minuta, a prije početka projekcije, producentica Vanja Andrijević održat će uvodnu riječ o samom snimanju filma.

Nakon projekcije, izv. prof. Suzana Konjevoda ukratko će predstavit projekt i postignute rezultate, nakon čega će, uz neformalno druženje, biti upriličen i domjenak.

U zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja.

Kasno otkriven melanom ostavlja manje šanse za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95%.

Projekt MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka sufinanciran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Provedba je započela 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznice prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 eura od čega 85% osigurava Europska unija. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar.

prenosimo: www.zadra.hr