Zadarski katalog

Predstavljena Strategija razvoja poduzetništva do 2020.

Ministarstvo poduzetništva i obrta u predstavilo je novu Strategiju razvoja poduzetništva i otvorilo javnu raspravu za dokument koji će u idućih sedam godina biti ključan za razvoj malog gospodarstva.
Opći cilj nove strategije je povećanje produktivnosti i konkuretnosti malog gospodarstva u zemlji te povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom od 40 posto, na razinu od 22.900 eura. Taj cilj trebao bi se ostvariti kroz otvaranje djelatnostima poput proizvodnje i pet glavnih strateških ciljeva.

Prvi cilj je poboljšanje ekonomske poduzetničke uspješnosti kroz povećanje udjela poduzetnika u BDP-u za deset posto idućih sedam godina, čime bi gospodarstvo postalo otpornije na šokove koji mogu doći iz brodogradnje ili energetike što je slučaj u zadnjih nekoliko godina.

Idući strateški cilj je stvaranje povoljnijih i dostupnijih izvora financiranja za mikro i male poduzetnike, koji vrlo brzo stvaraju dodanu vrijednosti.

Treći cilj je poboljšanje promocije poduzetništva kako bi se lakše osnivala nova poduzeća i povećao broj aktivnih poduzeća.

Dva preostala strateška cilja su poboljšanje poduzetničkih vještina kroz veći udio visokoobrazovanih zaposlenika i cjeloživotno učenje te poboljšanje poslovnog okruženja.

Nacrt Strategije koja se nalazi u javnoj raspravi, odnosno, internetskom savjetovanju, pročitajte OVDJE, a prezentacije s današnje konferencija za novinare pročitajte OVDJE (prezentacija ministra Marasa) i OVDJE (prezentacija pomoćnice ministra Bezjak).

 

prenosimo: www.zadra.hr