Zadarski katalog

Proglašeni pobjednici 59. svjetskog prvenstva u oranju održanog u Biogradu na moru

U subotu 15.09.2012. završeno je 59. svjetsko natjecanje u oranju. Na prostranim ravnicama tvrtke Vrana d.o.o. u Jankolovici nedaleko grada Biograda na moru okupili su se natjecatelji iz 31 zemlje svijeta.  Prvo mjesto u kategoriji plugova „ravnjaka“ osvojio je Škot Andrew Mitchell Junior, dok je u kategoriji plugova „premetnjaka“ prvo mjesto pripalo Yves Thievon-u iz Francuske.

Na parceli na kojoj se odvijalo natjecanje bio je postavljen i veliki centralni šator sa preko 40 izložbenih štandova. Među mnoštvom štandova, originalnošću su se najviše isticali tvrtka Vrana d.o.o. i grad Benkovac. Jedan od sadržajno najbogatijih štandova bio je onaj Zadarske županije, na kojemu su se predstavili Razvojna agencija Zadarske županije, Zadarska županija i Solarni edukacijski centar.

Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA predstavila je svoje djelovanje, kao i aktualne poticaje na području ruralnog razvoja. Zainteresiranima su podijeljeni brojni korisni promotivni materijali u vidu brošura i letaka. Također, posjetitelji su imali priliku upoznati se sa Vodičem za poljoprivrednike Zadarske županije, koji je ZADRA izradila u suradnji sa Zadarskom županijom.  Predstavnik Solarnog edukacijskog centra za Zadarsku županiju upoznao je zainteresirane sa načinima dobivanja toplinske i električne energije iz sunca, o cijenama solarnih sustava, njihovim prednostima, načinu ugradnje, poduzetnicima koji nude proizvode ili usluge ugradnje solarnih sustava te novim tehnologijama na našem tržištu. Također,  pružene su im i informacije o različitim nacionalnim i lokalnim poticajima za unaprjeđenje korištenja solarnih sustava. Mlađim posjetiteljima naročito zanimljiv bio je solarni automobil na daljinski upravljač, izložen na samom štandu.

Osim predstavnika ZADRA-e, Solarnog edukacijskog centra i Zadarske županije, na štandu Zadarske županije predstavili su se i lokalni proizvođači meda, kolačića od suhih smokava i smokvenjaka, marmelade od smokava, vina, likera i rakije sa lavandom, eteričnih ulja lavande, kao i udruga Prospero iz Gračaca sa svojim unikatnim proizvodima.

prenosimo:www.zadra.hr