Zadarski katalog

Zadarsku developersku scenu treba ojačati

Zadarsku developersku scenu treba ojačati, zaključak je predavanja o razvoju mobilnih aplikacija u organizaciji Zadar developers Hub, prvog u ciklusu predavanja ove grupe.

“Grupa ljudi developera okupila se i odlučila približiti ljudima development pošto Zadar nije tehničko ni informatičko središte, ovakvih stvari fali u gradu, ljude to interesira, a nemaju gdje to čuti. Osijek, Rijeka, Split, Varaždin i Zagreb puno su jači po tom pitanju. Za početak ćemo imati seriju predavanja o razvoju mobilnih aplikacija, androidu i iphoneu, a nakon ljeta planiramo jednom mjesečno organizirati drugi ciklus predavanja”, kazao nam je predavač, Niko Vrdoljak.

“Ideja o tome da nešto konkretno napravimo postoji već dugo, ali tek smo se sad pravilno organizirati.
Malo nam je teže naći predavače, ali nastojat ćemo da za početak predavanja održavaju Zadrani. Pokušat ćemo doznati koje teme bi bile najzanimljivije ljudima.
Naša ideja je namjenjena onima koje interesira development, želimo približiti informacijske tehnologije učenicima, studentima, građanima koji su bliski toj struci”, kaže Vrdoljak.

Nakon jeseni Zadar developers Hub će dovesti u Zadar ljude koji vode start-up scenu, ”poslovne anđele”, najavio je Vrdoljak. Oni bi predstavili način na koji se može doći do investicija potrebnih za pokretanje samostalnog biznisa.

“U Zadru nema puno firmi koje se bave developingom, možda je razlog taj što naše Sveučilište nema tehničke studije.
Naše je mišljenje da grad, županija i Sveučilište moraju nešto pokrenuti, što prije, kako ne bismo zaostajali.
To je jedna od profitalnih vertikala u društvu kojom se nešto može učiniti na stranom tržištu, a i mladi koji imaju znanja bez problema pronalaze posao”, zaključuje Vrdoljak.

Odaziv na prvo predavanje bio je i više nego dobar, pa je sasvim sigurno da će Zadar developers Hub nastaviti s neformalnom edukacijom i razvojem developerske scene u Zadru.

preuzeto sa ezadar