Zadarski katalog

Završna konferencija projekta Bee Promoted / Promocija pčelarstva održana 19.12.2016. u Bihaću

Predstavljanjem Studije okolišnih i bioloških uvjeta za razvoj optimalnih uzgojnih područja matice sive pčele završila je provedba projekta BEE Promoted.

Projekt čiji je cilj unapređenje institucionalne podrške pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište tijekom 2 godine provedbe ostvario je postavljene ciljeve te postigao sljedeće rezultate:

Opremljeni su Laboratoriji za kontrolu kvalitete meda u Zadru i Bihaću koji provode kemijska i fizikalna ispitivanja meda i pčelinjih proizvoda te senzorske i melisopalinološke analize meda što će pčelarima pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda.
Uspostavljeni je Centar i Stanice za selektivni uzgoj pčelinjih matica u Zadru, Bihaću i Posušju. Procesom selekcije pčelari žele stvoriti maticu koja će davati mirniju i produktivniju pčelu a koja je ujedno otpornija na bolesti.
Osnaživanje pčelara ostvareno je kroz održane stručne radionice za pčelare te nabavkom vrijedne pčelarske opreme.
Organiziran je prvi Pčelarski sajam U Zadarskoj županiji a kroz umrežavanje pčelara s područja Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona i Posušja stvoren je temelj za suradnju, razmjenu znanja i iskustava ali i zajedničkog djelovanja u cilju poboljšanja ove grane poljoprivrede te podizanja pčelarstva s hobističkih grana na profesionalni razinu proizvodnjom dodatnih pčelinjih proizvoda.
Projekt „Promocija Pčelarstva“ provodio se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka“). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA“.

prenosimo: www.zadra.hr