Zadarski katalog
Važnost web stranica u modernom poslovanju

Važnost web stranica u modernom poslovanju

Zašto je web stranica važna u modernom poslovanju? Kako web stranica može unaprijediti poslovanje poduzeća? Što sve web stranica treba sadržavati kako bi lakše privukla potencijalne klijente?

Ovo su samo neka od pitanja koja zadaju glavobolje svima koji žele unaprijediti poslovanje i biti prepoznati na tržištu.

U ovom članku objasnit ćemo Vam kako Internet utječe na Vaše poslovanje i koliko je zapravo web stranica važna za Vašu promociju, uspješnost i izdvajanje iz mase.

 

Internet kao sredstvo modernog poslovanja

Znate li da je Internet postao glavni način informiranja? Jeste li znali da većina kupaca pretraži Internet prije nego što se odluči za kupnju? Da svake godine online trgovine bilježe porast i da se sve više internetskih korisnika odlučuje upravo na takvu vrstu kupovine?

 

Digitalizacija je promijenila način na koji se informiramo.

Klasične, papirnate novine dobile su novo digitalno ruho, a televiziju su zamijenile brojni streaming servisi. Prednost digitalizacije je dostupnost svih sadržaja u bilo koje vrijeme.

Odavno su prošla vremena kad su kupci šetali ulicama i trgovinama u potrazi za željenim proizvodom ili uslugom. Užurbani tempo današnjeg života ne daje nam mnogo slobodnog vremena, stoga upravo to slobodno vrijeme definitivno ne želimo trošiti na šetnje trgovinama ili uzaludno traženje neke tvrtke čije su nam usluge potrebne.

Uzaludnu potragu su zamijenili pametni uređaji koji pomoću Interneta omogućuje da iz svog doma, ureda ili automobila pronađete željeni proizvod ili uslugu u najkraćem mogućem vremenu i po najpovoljnijoj cijeni.

Internet je jedan od najvažnijih alata koji Vašu tvrtku čini vidljivom svakom potencijalnom klijentu. Iz dana u dan trendovi na Internetu se mijenjaju, a s njima se mijenjaju i trendovi u poslovanju, ali i navike i potrebe klijenata.

Internet je jedina stvar na svijetu koja vam može dati odgovore na gotovo sva pitanja i pružiti vam neograničen broj informacija i mogućnosti.

 

Internetska stranica

Internet nam nikad nije bio dostupniji – osim na računalima, dostupan je i na mobilnim uređajima. Stoga nas ne trebaju iznenaditi podaci da postoji preko 1.24 milijardi internetskih stranica, a više od 4 milijarde ljudi koristi Internet u svakodnevnom životu.

Broj internetskih stranica iz dana u dan se povećava iz razloga što su brojne tvrtke prepoznale Internet kao najjednostavnije sredstvo za rast poslovanja.

 

Danas vrijedi pravilo – ako niste na Internetu, ne postojite!

 

Prednosti web stranice

Prednosti web stranice su mnogobrojne. Vlastita web stranica tvrtke joj omogućuje da se svojim potencijalnim klijentima predstavi na najbolji način. Za razliku od klasičnog poslovanja, proizvodi i usluge dostupni su od 0-24 svim posjetiteljima.

Dobro osmišljena i dizajnirana web stranica vrlo jednostavno Vas povezuje s novim klijentima i omogućuje Vam oglašavanje za koje nisu potrebna velika ulaganja. Povežite svoju stranicu s društvenim mrežama i oglašavajte se putem Facebooka, Twittera ili LinkedIna.

Osim dostupnosti i oglašavanja, web stranica važna je za skupljanje povratnih informacija od posjetitelja i klijenata kako bi lakše saznali prednosti i nedostatke svojih proizvoda i usluga.

 

Kako kvalitetna web stranica treba izgledati?

Svaka moderna tvrtka koja želi biti konkurentna na tržištu mora biti dostupna online i imati osobnu web stranicu.

Međutim, nije dovoljno samo imati web stranicu i očekivati da će poslovanje preko noći narasti. Za uspjeh tvrtke na tržištu potrebno je web stranicu prilagoditi zahtjevima i potrebama posjetitelja. Važno se istaknuti među konkurencijom kako bi posjetitelji odabrali upravo Vas za svog poslovnog partnera.

Najviše pažnje treba posvetiti dizajnu i funkcionalnosti, te omogućiti posjetiteljima jednostavno kontaktiranje.

 

Web dizajn

Mnoge tvrtke zanemaruju izgled svoje web stranice, iako zapravo izrada web dizajna ima značajnu ulogu u privlačenju klijenata.

Atraktivan, moderan i funkcionalan web dizajn utječe na osjećaje kupaca. Upravo taj prvi dojam utječe na odluku hoće li se posjetitelj zadržati na Vašoj internetskoj stranici i započeti kupovinu ili će nastaviti daljnju potragu za željenim proizvodom ili uslugom.

Istraživanja pokazuju da se 60% odluka pri kupnji temelji na bojama. Boje u posjetitelja bude različite emocije i asocijacije. Proučite kako određene boje utječu na određene emocije kako bi stranicu lakše prilagodili svojoj ciljanoj publici.

Dizajn web stranice šalje poruku posjetiteljima o tome koliko truda ulažete u svoje poslovanje, ali i stvara dojam o kvaliteti proizvoda i usluga. Ni najkvalitetniji proizvodi i usluge neće doprinijeti rastu vašeg poslovanja ukoliko je loš i neatraktivan dizajn prvo što posjetitelj primijeti.

 

Funkcionalnost

Potraga za određenim proizvodom ili uslugom može biti naporna i frustrirajuća, a pogotovo kad u pretraživanju Interneta naiđemo na stranice koje su zbunjujuće i imaju problem s učitavanjem ili neispravnim linkovima.

 

Web stranica bi trebala biti pregledna i jednostavna

Posjetitelj bi u prvih nekoliko sekundi zadržavanja na stranici trebao dobiti sve potrebne informacije o tvrtki.

U ovom slučaju vrijedi pravilo – manje je više! Informacije o proizvodma i uslugama trebaju biti kratke i jasne, te na vidljivom i pristupačnom mjestu. Uklanjanje nepotrebnih i zbunjujućih sadržaja smanjit će vrijeme učitavanja stranice.

Jednostavna navigacija i jasna poruka zadržavaju posjetitelja na stranici.

 

Komunikacija

Komunikacija s posjetiteljima i klijentima važna je za poslovanje svake tvrtke. Važno je da je komunikacija između tvrtke i posjetitelja obostrana.

Tvrtka i posjetitelji putem web stranice mogu komunicirati direktno i indirektno.

Komunikacija se može odvijati i samom aktivnošću posjetitelja na stranici. Tvrtka dobiva informacije o vremenu zadržavanja posjetitelja te prodaji proizvoda ili usluga što rezultira lakšem donošenju poslovnih odluka.

Kontakt podaci i obrazac za upit olakšavaju komunikaciju između tvrtke i potencijalnih klijenata, stoga je izričito važno da se oni nalaze na vidljivom mjestu na stranici.

Komunikacija između tvrtke i posjetitelja također se može odvijati putem newslettera i bloga. Putem newslettera vrlo jednostavno možete obavijestiti svoje posjetitelje i klijente o trenutnim novostima i akcijama. Objavama na svom blogu osigurat ćete stalnu posjećenost stranice. Putem bloga obavijestite svoje posjetitelje o svojim novitetima i događajima vezanim uz tvrtku, te im podijelite korisne savjete vezane za poslovanje ili korištenje Vaših proizvoda ili usluga.